V Bieg Św. Huberta w Tucholi

Minęło już dwa tygodnie od maratonu, pora więc przewietrzyć nogi na krótszym, ale szybszym bieganiu 🙂

Dzisiejszy start na dość nietypowym dystansie, bo 15 km. Z jednej strony trochę więcej niż dycha, ale jeszcze nie połówka. Idzie się zmęczyć, ale jeszcze nie zajechać ;p

Bieg bardzo fajny, ponieważ dobre 10-11 km poprowadzone było ścieżką w lesie, ale w miarę utwardzoną, więc biegło się całkiem komfortowo. Pozostała część trasy to asfalt i kostka brukowa – dobieg do OSiR’u i mety. Ostatnie 2 km dodatkowo dały się we znaki, ponieważ cały czas pod górkę i to tak konkretnie 🙂

Pogoda jak pogoda, ostatni tydzień października więc nie ma co się cudów spodziewać. Generalnie było zimno, jakieś 2-3 stopnie powyżej zera, ale bez wietrznie (las skutecznie osłaniał), więc komfort biegu był zachowany. Wystarczyło na krótki rękaw ubrać lekką kurtkę biegową.

Meta usytuowana była w hali, więc od razu było cieplutko 🙂 Czekał również ciepły bigosik. W sumie pierwszy raz uczestniczyłem w biegu jesienno-zimowym, ale to powinien być standard 🙂 Nie ma nic gorszego niż marznąć po zakończonym biegu…

Sam bieg dla mnie bym raczej udany. Niestety ze względów czasowo-organizacyjnych spóźniłem się na start 7 minut. Na szczęście był on „ostry”, co oznacza, że nie było aktywacji czipów na starcie, a jedynie pomiar na mecie 🙂 To mnie uratowało, ponieważ mogłem spokojnie odebrać z samochodu zamykającego swój pakiet, co było wcześniej ustalone, oraz kontynuować bieg.

Po około 2 km udało się dogonić już ostatniego zawodnika, a mniej więcej po 5 km byłem już jakieś 50-70 miejsc bliżej podium 🙂 Ostatecznie zająłem 276 miejsce 🙂

Niestety, ciągnie się za mną „maratońskie kolano” 🙁 Po około 8 km zaczęło doskwierać, a od 12 km było już… no ciężko ;p

Ale fajnie, nie żałuję 🙂 Pora teraz zadbać troszeczkę o własne zdrowie i powolutku kończyć sezon 2013-2014, który był bardzo udany. Zdobyte doświadczenie z pewnością zaprocentuje w kolejnym…

Tags from the story
, , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.